Jakim sposobem można zrobić domowe lizaki?

Woda, cukier, oraz ulubione dodatki starczą, by przygotować domowe lizaczki i zachwycić wszystkich dobrze znanym smakiem. Niemalże wszystkie dzieci uwielbiają słodkości. Łakocie ze sklepowej półki są jednak niezdrowe, bo mieszczą sporo konserwantów oraz syntetycznych barwników.

Ażeby ustrzec pociechy przed niezdrową żywnością, a równocześnie nasycić ich podniebienia warto samemu przygotować domowe lizaki. Dzieci na pewno będą urzeczone, a i nie jeden pełnoletni domownik pokusi się na cokolwiek słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Łatwym sposobem na to, aby zrobić domowe lizaki będzie podgrzanie 200 gram cukru w niewielkim garnczku. Kiedy cukier cukier królewski się rozpuści, powinno się zaczekać aż zmieni się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstszej konsystencji. Na blaszce powinno się ułożyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżką na blachę tworząc lizaki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę możemy przelać również do foremek na ciastka, by lizaki zyskały piękny układ.

Nieco inny przepis jest wyborem dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizaczkach. Wystarczy przygotować 25 dag cukru, 40 mililitrów wody oraz 60 mililitrów soku truskawkowego lub porzeczkowego. W miejsce soku z marketu, możemy użyć również samodzielnie przyrządzonego z cukru, wiśni i wody, jest to jednak bardziej pracochłonne. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku po czym zagotować. Pozostawić na ogniu przez blisko 15 minut (temperatura winna wynosić blisko 160 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak we wcześniejszym przepisie na papier do pieczenia oraz wetknąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj patyczki do lodów.

Gdy nadchodzą upały, każdy szuka błogiego ochłodzenia. By samodzielnie zrobić domowe lizaki lodowe, wystarczy przygotować tylko parę składników. Najbardziej orzeźwiające, są lizaki wodne. Należy zaopatrzyć się w cytrynę, wodę oraz cukier, ażeby przygotować lemoniadę. Proporcje zależą od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek po czym umieścić w zamrażarce. Gdy zaczną ścinać się, wystarczy wsadzić patyczki do lizaków oraz zaczekać aż całkiem się zamrożą. Inny sposób to zamrażanie syropu rozcieńczonego niewielką ilością wody.