Łatwym sposobem na to, aby zrobić domowe lizaki będzie podgrzanie 200 gram cukru w niewielkim garnczku. Kiedy cukier cukier królewski się rozpuści, powinno się zaczekać aż zmieni się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstszej konsystencji. Na blaszce powinno się ułożyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżką na blachę tworząc lizaki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę możemy przelać również do foremek na ciastka, by lizaki zyskały piękny układ.
Nieco inny przepis jest wyborem dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizaczkach. Wystarczy przygotować 25 dag cukru, 40 mililitrów wody oraz 60 mililitrów soku truskawkowego lub porzeczkowego. W miejsce soku z marketu, możemy użyć również samodzielnie przyrządzonego z cukru, wiśni i wody, jest to jednak bardziej pracochłonne. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku po czym zagotować. Pozostawić na ogniu przez blisko 15 minut (temperatura winna wynosić blisko 160 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak we wcześniejszym przepisie na papier do pieczenia oraz wetknąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj patyczki do lodów.