Pokochać gotowanie

Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami

Autor: Sofa
Źródło: Sofa
Każdy z nas prędzej czy później staje oko w oko z kuchnią i próbuje dać jej radę. Nie ważne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną czy ile lat mamy na karku bo cel jest jeden – przygotować smaczną potrawę.

Żaden to wstyd nie umieć gotować, gdyż wcześniej zawsze ktoś to robił za nas. Na przykład opiekuńcza mamusia, niezastąpiona żona czy też zakochany w gotowaniu mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który o dziwo nazywa się zupką chińską, to zostaje własnoręczne gotowanie.

Przed przystąpieniem do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, że nie ma nic trudniejszego. Ale im więcej w tym siedzimy, okazuje się, iż nie ma nic prostszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za fajne. Nadejdą te momenty gdy podczas spotkania w grupie przyjaciół będziemy mogli dorzucić swoje 3 grosze o gotowaniu gdy akurat będzie temat sobotniego grilla na sześć osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i dawać innym cenne rady?

Ledwie się rozbiegniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść „tajemną” wiedzę kuchni francuskiej, włoskiej, rosyjskiej, japońskiej i wielu innych. Książka kucharska czy to w formie typowo książkowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, gdyż nie ma co ograniczać się do paru potraw jeżeli pole do popisu jest obszerniejsze i tak w ogóle nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem (więcej szczegółów), bigos, flaki jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio lubiany chyba przez wszystkich sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w naszym kraju sporym fenomenem. Dodaje się go teraz do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez znaczenia czy to kotlet mielony, gyros czy pizza (zobacz pizza Wrocław berg ) z serem i tuńczykiem. Doprawdy zjawisko na wielką skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar (kliknij: sprawdź tutaj) czy pasta rybna, które w założeniu nie zawierają czosnku, mogą być nam w restauracji podane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno obok niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Oczywiście to są dania główne i te właśnie powinniśmy nauczyć się robić. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów i dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wysublimowane podniebienie. W gotowych przepisach łatwo wyszukamy sposoby na świeży koktajl bananowy, pyszne ciasto z herbatnikami (link) a nawet dowiemy się jak produkowana jest chałwa i jak ją zrobić domowymi sposobami. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo gotowych przepisów znajdziemy całą masę.

Przepisy na pichcenie to jednak nie wszystko w temacie kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są również inne zagadnienia, jak np. dekoracje. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak składać serwetki, jak dobrać świece, co kłaść na stół jako dekorację oraz wiele innych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takimi sprawami to z pewnością wyszuka dla siebie dobre źródło informacji. Może to być kulinarny portal internetowy jak i wielka książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Należy tylko chcieć.