Jak dobrze wyekwipować swoją kuchnię.

Nie potrzebujemy bogatego oprzyrządowania kuchni, ażeby móc pichcić szybko oraz łatwo. Bardzo specjalistyczne sprzęty mogą być bardzo pomocne, jednakże jeżeli sporadycznie ich używamy, zabierają tylko miejsce w szafkach i na blatach. U dołu zamieszczam spis wyposażenia, ułatwiającego pracę w kuchni.

dobrze wyposażona kuchnia

Autor: Emily May
Źródło: http://www.flickr.com
To minimum do kucharzenia. Jak również maksimum dla wielu, co to wolą pitrasić, nie zaś kolekcjonować zbędne rzeczy. Taki zestaw „przyrządów” kuchennych pozwoli zrealizować znakomitą większość apetycznych potraw. W rzeczy samej, nie jest to skomplikowany i zbytkowny komplet. Polecam produkty Affek Design ze względu na piękny wygląd i solidne wykonanie. Znajdziesz je m.in. tu: Affek Design.

Nóż to podstawa podstaw. Bez niego nie da się nic zrobić w kuchni. Dobry nie jest tani. W zasadzie starczy jeden – dobry, ostry, nieźle układający się w ręku. To banialuki, iż prawdziwy kucharz musi mieć komplet dziesięciu noży – na pewno dobrze się taki komplet przedstawia, ale zazwyczaj używa się 3 noży. Zatem lepiej nabyć 3 godziwe noże, zaoszczędzając kapitał na pyszne jedzenie, aniżeli wykosztować się na „odjazdowy” komplet kosztujący majątek. 3 noże, którymi wszystko można zdziałać to: niewielki do obierania, duży z długim i cienkim ostrzem do wszelkich innych czynności (na przykład krajanie mięsa, czy warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem, jakim można kroić w ten sposób, że ręka trzymająca trzonek nie dotknie deseczki. Dzięki takiemu rozwiązaniu w nieskomplikowany sposób możemy siekać zioła, bądź pokroić mięso w cienkie plastry. Z całą pewnością te trzy, dobrej jakości noże będą kosztować sporzej niż zestaw kilkunastu noży na targu, z pewnością będą jednak służyć znacznie dłużej i – co istotniejsze – ich używanie będzie zwyczajnie wielką przyjemnością.

agd w kuchni

Autor: Mike Steinhoff
Źródło: http://www.flickr.com
Młynek do pieprzu. Nie nabywajcie zmielonego pieprzu! Nabądźcie dowolny młynek do pierzu. Świeżo zmielony pieprz to całkiem inna jakość, aniżeli mielony pieprz z torebki. Nie ma znaczenia jaki młynek nabędziecie – może tylko sprawdźcie jego ergonomiczność w sklepie – takie bardzo odjazdowe, „designerskie” często jest zwyczajnie trudno użyć: nasypywać do nich ziarenka, a potem mielić bez wysiłku. Deska do siekania. No cóż, zapewne nie potrzeba wielu słów. Powinna być i już. Czy z drewna, czy z plastiku, czy porcelany – w zasadzie nie ma to znaczenia. Istotny jest natomiast rozmiar – powinna być raczej większa, aniżeli mniejsza – tak żeby można było na niej bez trudu skroić główkę kapusty. Jeśli jest drewniana – trzeba pamiętać, by przed pierwszym użyciem nasmarować ją olejem. Ażeby prędko się nie zniszczyła, trzeba myć ją w wodzie jak najkrócej. Nie kupujcie deseczek z wgłębieniem na brzeżku – to całkowicie bez sensu – powoduje jedynie sporo komplikacji w trakcie mycia.

Jeżeli musisz poznać prezentowaną problematykę dokładniej, kliknij ten odnośnik, ponieważ odnajdziesz więcej porad w witrynie (https://cfoconsulting.pl/sprawozdawczosc-zarzadcza-raportowanie/), którą Ci proponujemy.

Jeżeli chodzi o oprzyrządowanie AGD, rekomenduję AGD Botti: urządzenia Botti.