Nie potrzebujemy bogatego oprzyrządowania kuchni, ażeby móc pichcić szybko oraz łatwo. Bardzo specjalistyczne sprzęty mogą być bardzo pomocne, jednakże jeżeli sporadycznie ich używamy, zabierają tylko miejsce w szafkach i na blatach. U dołu zamieszczam spis wyposażenia, ułatwiającego pracę w kuchni.
Autor: Emily May
Źródło: http://www.flickr.com
To minimum do kucharzenia. Jak również maksimum dla wielu, co to wolą pitrasić, nie zaś kolekcjonować zbędne rzeczy. Taki zestaw „przyrządów” kuchennych pozwoli zrealizować znakomitą większość apetycznych potraw. W rzeczy samej, nie jest to skomplikowany i zbytkowny komplet. Polecam produkty Affek Design ze względu na piękny wygląd i solidne wykonanie. Znajdziesz je m.in. tu: Affek Design.
Nóż to podstawa podstaw. Bez niego nie da się nic zrobić w kuchni. Dobry nie jest tani. W zasadzie starczy jeden – dobry, ostry, nieźle układający się w ręku. To banialuki, iż prawdziwy kucharz musi mieć komplet dziesięciu noży – na pewno dobrze się taki komplet przedstawia, ale zazwyczaj używa się 3 noży. Zatem lepiej nabyć 3 godziwe noże, zaoszczędzając kapitał na pyszne jedzenie, aniżeli wykosztować się na „odjazdowy” komplet kosztujący majątek. 3 noże, którymi wszystko można zdziałać to: niewielki do obierania, duży z długim i cienkim ostrzem do wszelkich innych czynności (na przykład krajanie mięsa, czy warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem, jakim można kroić w ten sposób, że ręka trzymająca trzonek nie dotknie deseczki. Dzięki takiemu rozwiązaniu w nieskomplikowany sposób możemy siekać zioła, bądź pokroić mięso w cienkie plastry. Z całą pewnością te trzy, dobrej jakości noże będą kosztować sporzej niż zestaw kilkunastu noży na targu, z pewnością będą jednak służyć znacznie dłużej i – co istotniejsze – ich używanie będzie zwyczajnie wielką przyjemnością.
Autor: Mike Steinhoff
Źródło: http://www.flickr.com
Młynek do pieprzu. Nie nabywajcie zmielonego pieprzu! Nabądźcie dowolny młynek do pierzu. Świeżo zmielony pieprz to całkiem inna jakość, aniżeli mielony pieprz z torebki. Nie ma znaczenia jaki młynek nabędziecie – może tylko sprawdźcie jego ergonomiczność w sklepie – takie bardzo odjazdowe, „designerskie” często jest zwyczajnie trudno użyć: nasypywać do nich ziarenka, a potem mielić bez wysiłku. Deska do siekania. No cóż, zapewne nie potrzeba wielu słów. Powinna być i już. Czy z drewna, czy z plastiku, czy porcelany – w zasadzie nie ma to znaczenia. Istotny jest natomiast rozmiar – powinna być raczej większa, aniżeli mniejsza – tak żeby można było na niej bez trudu skroić główkę kapusty. Jeśli jest drewniana – trzeba pamiętać, by przed pierwszym użyciem nasmarować ją olejem. Ażeby prędko się nie zniszczyła, trzeba myć ją w wodzie jak najkrócej. Nie kupujcie deseczek z wgłębieniem na brzeżku – to całkowicie bez sensu – powoduje jedynie sporo komplikacji w trakcie mycia.
Jeżeli musisz poznać prezentowaną problematykę dokładniej, kliknij ten odnośnik, ponieważ odnajdziesz więcej porad w witrynie (https://cfoconsulting.pl/sprawozdawczosc-zarzadcza-raportowanie/), którą Ci proponujemy.
Jeżeli chodzi o oprzyrządowanie AGD, rekomenduję AGD Botti: urządzenia Botti.